Folytatja a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány az orosz együttműködést

Tovább folytatja a közös munkát a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány és a Nexis cég. Az első, oroszországi, ipari kutatás-fejlesztési szerződést múlt év októberében kötötték meg a felek, az akkor vállalt feladatokat pedig az intézet teljesítette.

A sajtótájékoztató apropóját az adta, hogy folytatódik az orosz-magyar együttműködés a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány és a Nexis Tudományos Ipari Kft. között. Az intézet első oroszországi, ipari kutatás-fejlesztési szerződését múlt év októberében kötötték meg a felek. Az ipari megbízás egy új típusú fémhab vizsgálatát jelentette. Az akkor vállalt feladatokat az intézet teljesítette. Az orosz Nexis vezetője, Andrej Poljakov elégedett volt az eredményekkel, így most újabb megbízásról ír alá kontraktust Babcsán Norberttel.

A felek továbbgondolták a 2010-ben teljesített együttműködést, így a miskolci ipari hagyományok mentén, a környezettudatosság előtérbe helyezésével folytatják a munkakapcsolatot. A kutatásban Kaptay György, tudományos igazgatóhelyettes is részt vesz majd. Babcsán Norbert kiemelte, anyaggyártás-technológiai, telekommunikációs, logisztikai, környezetbarát, energiabiztonsági és nanotechnológiai területeken gondolkodnak az együttműködésen belül. „Fontos, hogy a technológiákat adaptáljuk, magyarosítsuk, kicsinyítsük, tehát behozzuk a vezető technológiákat, és saját magunk kutatásait vigyük véghez” – tette hozzá.
Az intézeti igazgató szerint a fejlesztéseknek miskolci vonzatai is lehetnek, hiszen új munkahelyet teremthetnek a borsodi megyeszékhelyen. Az első szakmai tárgyalások február közepén lesznek az orosz féllel.

Andrej Poljakov, a Nexis vezetője elmondta, pozitív eredményeket tapasztaltak a városban, majd leszögezte: a cél olyan fémek, fémötvözetek előállítása, melyek világszinten is újdonságnak számítanak.
Az orosz üzletember további együttműködéseket tervez a miskolci kutatóintézettel, a fémhabokon kívül környezetbarát és nano-anyagok, illetve stratégia fémek előállítása terén is. 
A jövőbeni magyar együttműködésben környezetbarát anyagok fejlesztése szerepel, speciális jégoldó, az utak jégmentesítésére használható nanotechnológia anyagokról van szó.
- Vannak olyan fejlesztéseink, amelyek már egy év múlva piacképesek lehetnek, más területeken is néhány éven belüli piacra kerülést tervezünk – tette hozzá Poljakov.

A miskolci Bay Zoltán Kutatóintézet európai és amerikai kapcsolatai mellett fontosnak tartja, hogy oroszországi megbízatással is rendelkezik, hiszen az orosz ipar és piac nagy lehetőségeket rejt a kutatás-fejlesztés területén. Az intézetben már több éve végeznek fémhabkutatásokat, a Nexis pedig ezek ipari alkalmazásában gondolkodik: akusztikai elemként használná a magyar tudósok által készített új típusú anyagot.

 

Forrás: mikom.hu« vissza az előző oldalra